Pushups Del 2: To fremgangsmåter

I 3 deler skriver jeg om øvelsen push-ups, og om hvordan du som ønsker å bli sterkere i denne øvelsen kan legge opp en god plan. Har du ikke lest del 1 enda, kan du finne den HER.

Som jeg skrev i del 1, er push-up en bevegelig planke.  Allikevel er det push-up på knærne som ofte blir brukt som et alternativ til en enklere variant av øvelsen. Det er ikke feil å bruke push-ups på knærne som et alternativ, men det finnes andre måter som er mer hensiktsmessig å gjøre det på. Og som også er med på å skape mer mestring og motivasjon, noe som er kjempe viktig å kjenne på når vi skal lære oss noe nytt!

Målet med begge fremgangsmåtene er å skape en så lik bevegelse som mulig som det man gjør i en push-up på gulvet.

Fremgangsmåte 1 

Som jeg skriver over vil vi kopiere bevegelsen så godt som mulig. Og i denne varianten gjør vi det ved å starte med en push-up bevegelse inntil en høyde. Hvor høyt man må begynne er individuelt og noe man må teste ut for å finne ut hvor det er riktig for deg å starte.

På bildene under ser du hvordan veien kan se ut. Først jobber jeg på en høy benk. Når jeg har kontroll på den bytter jeg den ut med en lavere benk. Og til slutt er det gulvet som gjelder. 

Gjør du dette hjemme eller ute, kan du bruke et bord, en sofa, benker, steiner ol. Det viktige er at du kommer i en høyde som gjør belastningen mindre en på strake bein, som da bidrar til at du får gjennomført øvelsen med god teknikk.

Fremgangsmåte 2

På denne varianten trenger du et treningsstrikk og noe å feste strikket i over deg. Her starter vi på gulvet fra første repetisjon, og det ganske gøy å kjenne på følelsen av mestring av å kunne stå på gulvet å ta noen repetisjoner i akkurat den posisjonen som er målet vårt til slutt.

Gå inn i strikket, og plasser det rett under brystet. Plasser deg så i en plankeposisjon på gulvet. Her vil du kjenne at strikket holder deg litt oppe, og den vil da hjelpe deg i bunnposisjon og det blir lettere for deg å presse deg opp igjen. Jo tykkere strikk du bruker, jo mer hjelp får du.

Kontinuitet og belastning

Nå har du fått to forskjellige fremgangsmåter du kan teste ut. Det aller viktigste for å lykkes med dette er kontinuitet! Det er ikke realistisk å tro at man skal bli veldig mye sterkere i push-ups om du gjør dem en gang i blant. Bestem deg for hvor mange ganger i uka du har tenkt til å trene på øvelsen, og lag en plan etter det.

For at du skal bli sterkere er du også nødt til å utfordre kroppen litt og litt. En felle mange går i er at de gjør øvelsen med den samme belastningen over lang tid. Da får man god kontroll på øvelsen med den belastningen, men progresjonen og veien mot strake push-ups på gulvet stopper opp. Dette handler da ikke om at du ikke lykkes med å bli sterkere, men mer om at du ikke gradvis gir kroppen mer motstand, og dermed stopper fremgangen opp.

Test ut disse to forskjellige variantene, og i del 3 om push-ups skriver jeg mer om hvordan du kan legge opp en god plan og teknikk-tips. Jeg skriver også om hvordan du som allerede har noen strake push-ups inne kan få enda bedre kontroll på øvelsen.

Titt gjerne innom min instagramprofil her for mer treningsinspirasjon!

Silje